231222

Årets sista möten har nu ägt rum och de allra flesta av oss kommer nu att ha möjlighet till en tids välbehövlig ledighet. Den 6 december sammanträdde områdesnämnden en sista gång under innevarande mandatperiod. Ett viktigt beslut var självklart områdets budget för 2024, men det fanns även många andra punkter på dagordningen, huvudsakligen sådana som återkommer cykliskt under året. Nämnden hanterade flera ärenden som gällde olika centrumbildningar och godkände en lång rad åtgärdsredovisningar liksom det Humanvetenskapliga områdets kvalitetsrapport inom utbildning 2022–2023. Den kommer att sedan användas som underlag för den kvalitetsdialog som rektor och prorektor har med områdesledningen i början av varje år. Kvalitetsdialogerna för forskning förs däremot vid institutionsbesök och vi har under innevarande mandatperiod besökt samtliga institutioner inom området. Sist ut var Statistiska institutionen den 15 december. Jag har redan tidigare lyft betydelsen av att vicerektorerna för det humanvetenskapliga området gemensamt besöker alla institutioner. Det ger oss en god inblick i hela områdets verksamhet och många nya idéer för hur man kan arbeta med forskningsfrågor.

Områdesnämndens sista möte ägde rum i Spökslottet och följdes av en eftermiddag med informationsutbyte och samtal, eftersom också de tillträdande dekanaten fanns på plats och vi på detta sätt kunde lämna över till dem som kommer att leda områdets arbete från och med januari 2024. Yvonne Svanström, dekan vid den samhällsvetenskapliga fakulteten tar över som ordförande för områdesnämnden och Stefan Helgesson, vår tillträdande humfakdekan blir vice ordförande.

Den 12 december var det dags för Humanistiska fakultetsnämnden att sammanträda. Nämnden beslutade om fakultetens budget för 2024 och om forskarskolans kursutbud läsåret 2024–2025. Jag försökte med hjälp av inläggen på Dekanbloggen att sammanfatta de gångna sex åren vid fakulteten (det har hänt otroligt mycket) och Karolina Wirdenäs, prefekt vid Institutionen för svenska och flerspråkighet, höll en uppskattad presentation av institutionens verksamhet. Dagen efter, på luciadagen firade Institutionen för svenska och flerspråkighet dessutom 10-årsjubileum med ett seminarium fullt av spännande forskningspresentationer som visar på den mångfald av forskningsprojekt som finns vid vårt lärosäte

För några dagar sedan meddelades att Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW) beviljat Tove Nilsson Gerholm, Institutionen för lingvistik, 4 500 000 kr för projektet Replacing age as the lowest common denominator in first language acquisition (FLA) by investigating individual children’s trajectories. Det är alltid lika roligt att ta del av våra medarbetares framgångar. Vi har många framgångsrika forskare men också – och det är minst lika viktigt – mycket goda lärare som ger studenter i de humanistiska ämnena tillgång till en förstklassig utbildning.

Den senaste veckan har vi i dekanatet huvudsakligen ägnat oss åt att avsluta och lämna över ärenden. Vi hade ett sista möte med fakultetskansliets personal i tisdags. Kansliet sörjer för kontinuitet i fakultetens verksamhet och är ett viktigt stöd för oss dekaner som väljs för en mandatperiod och byts ut med jämna mellanrum. Efter nio år i fakultetsledningen är det nu dags för mig att säga tack och att hälsa den nya fakultetsledningen och -nämnden välkomna. Jag har själv haft förmånen att som dekan arbeta tillsammans med kunniga och erfarna kollegor som har lagt ner mycket tid på att verka för fakultetens bästa: prodekan Hans Hayden och vicedekanerna Barbro Blehr, Ken Benson (2018–2020) och Stefan Helgesson (2021–2023) under sammanlagt sex år. Ett varmt tack till dem. Jag vet att våra nya dekaner och den nya fakultetsnämnden kommer att arbeta i samma anda med målet att föra fram humanistisk forskning och utbildning vid Stockholms universitet.

Jag önskar alla medarbetare trevliga helgdagar och ett riktigt gott 2024. Tack för allt det arbete ni gör vid institutionerna och för Stockholms universitet!

// Elisabeth Wåghäll Nivre (i Funäsfjällen)

Lämna en kommentar