231006

Områdesnämnden för humanvetenskap sammanträdde den 27 september och hade denna gång mest åtgärdsredovisningar inom ramen för kvalitetssystemet och utvärderingar av centrumbildningar på dagordningen. Vi diskuterade dock också strategiska områdessatsningar inför budgetbeslut, bland annat Forum för doktorander som leds av Åsa Burman. Några nya stora satsningar tillåter inte vår ekonomi, men Forum för doktorander har blivit mycket viktigt för våra doktorander under deras utbildning.

I detta sammanhang vill jag passa på att också slå ett slag för Humanistiska fakultetens forskarskola som nu efterfrågar förslag på såväl nya som tidigare erbjudna fristående kurser till läsåret 2024–2025. Lars Nordgren hälsar i det mail som gått ut till ansvariga för forskarutbildning vid institutionerna att sista dag för att skicka in förslag på kurser är måndagen den 6 november.

Den 29 september var det festlig årshögtid i Stadshuset, något som rektor redan har bloggat om. Vi firade då våra nyblivna professorer, doktorer och hedersdoktorer liksom en ovanligt stor skara jubeldoktorer. Jag hade äran att promovera professor Richard Dyer och journalisten Susanne Ljung till hedersdoktorer vid den humanistiska fakulteten. Det kändes som ett riktigt roligt avslut för mig som promotor vid humfak. Nu överlämnar jag promotorsuppdraget till nästa fakultetsledning. Nya dekaner och fakultetsnämndsledamöter väljs för övrigt i skrivande stund. Det har gått ut information om valet till alla röstberättigade, och jag hoppas att alla använder sig av sin rösträtt.

I onsdags, den 4 oktober, ägde årets Sustainability forum rum, ett viktigt tillfälle för Stockholms universitet (och Stockholm Trio) att visa upp sin forskning och främja samarbeten och samverkan med fokus på hållbarhet och miljö. Den som är intresserad men som inte kunde närvara i onsdags kan ta del av hela dagen digitalt genom att klicka på länken överst i detta stycke.

Den 5–6 oktober har områdesövergripande rådet haft sitt höstinternat på Rosersbergs slott, eller snarare i de gamla slottsstallarna. Det blev bitvis livaktiga och mycket bra samtal om anslagsfördelning, universitetets inspel till kommande forskningspropp och den nya lokalförsörjningsplanen. Vi fick även en presentation av rapporten Akademisk frihet och institutionell autonomi (2023) av rapportförfattaren Tim Ekberg. Han höll en otroligt intressant dragning med historisk tillbakablick, och vi samtalade därefter med utgångspunkt i vår egen verksamhet.

Nästa vecka reser humfak:s dekaner och kanslichef till Svenska institutet i Rom för att träffa våra dekankollegor från Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Vi har med viss oregelbundenhet hållit dessa årligen återkommande möten vid något av de nordiska ländernas Medelhavsinstitut, bl.a. för att visa på deras betydelse för humanistisk utbildning och forskning. Det kommer sannolikt att bli en hel del samtal om akademisk frihet också under detta möte, men jag återkommer till mötet i Rom i en senare blogg.

// Elisabeth Wåghäll Nivre

Lämna en kommentar