231205

Den 24 november deltog jag i ett möte med det publicistiska råd som är knutet till Anekdot/Bildningspodden. För Humanistiska fakulteten har den strategiska satsning som vi från början gjorde på Bildningspodden blivit en stor framgång, inte minst i vår mer utåtriktade verksamhet. Det stöd som Kungliga Vitterhetsakademien ger gör dessutom att verksamheten har kunnat växa och bli ett viktigt digitalt bildningsmagasin i text, ljud och bild, fritt tillgängligt för alla intresserade. Magnus Bremmer som leder arbetet har ständigt nya idéer och tankar på hur innehållet kan förbättras, och ledamöterna i rådet kommer både från akademi och media och har tillsammans stor kompetens inom vetenskaplig och publicistisk verksamhet. Jag hoppas att många av våra medarbetare och studenter tar del av det material som publiceras. Det ger fantastiska möjligheter till fortbildning.

I förra veckan deltog jag i ett avslutande möte i ett projekt som löpt lite vid sidan av det ordinarie Civissamarbetet. RIS4CIVIS, alltså Research and Innovation Strategy for Civis, har syftat till att öka samordningen mellan Civisuniversiteten vad gäller våra strukturer för forskning och innovation. Att finna gemensamma ytor för samarbete är inte helt enkelt med tanke på alla de regelverk som finns för högre utbildning i varje land. Vinsten är kanske framför allt att vi genom att utbyta erfarenheter och kunskap både kan förstå varandra bättre och dra lärdom av det andra gör. Louise Wallenberg, professor i modevetenskap har på många sätt fungerat som spindeln i nätet. Hon har haft en nyckelroll i att hålla ihop och samordna arbetet med fallstudier i de olika modulerna. Ett varmt tack till Louise som har bidragit med stort engagemang till detta projekt. Forsknings- och innovationsfrågor kommer från och med nu att integreras med övriga delar av Civisnätverket, och mötet i Bryssel i förra veckan blev därför både ett avslut och en nystart. 

Den 1 december sammanträdde universitetsstyrelsen en sista gång detta år. Styrelsen beslutade då om en revidering av Stockholms universitets arbetsordning. Det innebär att ”Institutioner ska drivas som en samlad ekonomisk verksamhet med gemensamt budget- och resultatansvar om inte rektor beslutar annat”. Institutioner som önskar dela in verksamheten i ekonomiska enheter kommer framöver att behöva söka dispens hos rektor för detta. Syftet med beslutet är att ”understryka vikten av institutionernas samlade ekonomiska ansvar för hela verksamheten inom respektive institution”.  Universitetsstyrelsen beslutade vid mötet bl.a. också om internrevisionsplan för år 2024 och om lokalförsörjningsplanen för åren 2023-2027. Vi fick vidare en redovisning av universitetets forskningsindikatorer 2023. ”Indikatorrapporten syftar till att över tid kunna följa storheter med relevans för Stockholms universitets forskningsverksamhet. I flera fall jämförs Stockholms universitet med andra universitet.” Presentationen visade på glädjande resultat för alla fakulteter, och vi ska självklart fortsatt verka för att hålla oss kvar i toppen nationellt. Avslutningsvis diskuterades den kommande rektorsrekryteringen, där arbetet i rekryteringsgruppen nu har påbörjats. Gruppen består av nio ledamöter: tre är utsedda av universitetsstyrelsen, två av studentkåren och en av de fackliga organisationerna. Det finns också tre lärarrepresentanter som är utsedda av universitetets Hörandeförsamling: Astri Muren, Henrik Cederquist och jag själv. Det är ett hedersamt, viktigt och svårt uppdrag, men jag får arbeta med många kloka personer i denna process. En kravprofil ska nu tas fram, och vi har hittills fått ta del av en rad synpunkter, först från styrelsen och sedan av Hörandeförsamlingen som vi träffade på eftermiddagen den 1 december.

// Elisabeth Wåghäll Nivre

Lämna en kommentar