Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina har tagit många med förvåning, trots att många med kunskap på området sett tydliga tecken på det som skulle komma och också varnade för det. Kanske ligger det i människans natur att hysa ett hopp om bättre tider och att vilja se det goda i tillvaron. När Berlinmuren föll 1989 var vi ju så många som såg en ljusare framtid för Europa och för världen. Kalla Kriget kändes under en tid långt borta, men nu har allt förändrats inom loppet av några dagar. Som vanligt är det ”helt vanliga människor”, civilbefolkningen, som drabbas direkt och hårt när byar och städer angrips, hem förstörs och infrastruktur slås ut.

Reaktionerna från omvärlden är denna gång ovanligt eniga. Rektor bloggade i fredags och igår om universitetens betydelse för det fria ordet och för evidensbaserad kunskap. Civisalliansen har gått ut med ett gemensamt uttalande för att visa på europeiskt samförstånd och enighet. Ett uttalande från Svenska slavistförbundet ligger också på SU:s hemsidor. Vid vår egen fakultet förs nu många samtal, medarbetare med expertkunskaper anlitas i media, och seminarier planeras för att både samla och sprida kunskap.

En del av våra medarbetare och studenter har närmare koppling till det som sker i Ukraina nu. Våra tankar går särskilt till dem.

// Fakultetsledningen

Lämna en kommentar