Full fart, allt igång

Nu är verkligen allt igång igen. På humfak har vi haft en halvdag med utbildning för nya prefekter så att de ska få bättre kännedom om det arbete som väntar dem, men också för att de ska veta vilken hjälp de kan få av fakultetskansliet och dekanerna. De vanliga prefektmötena fortsätter så klart också, och just dessa möten hålls fortsatt online.

Lite glädjande nyheter nådde oss vad gäller ekonomin som ju är ett bekymmer för många institutioner. De åtgärder som institutionerna vidtar börjar ge resultat och vi har fler studenter än förra året. Det återstår fortfarande att se hur prestationsgraden påverkas av övergången till onlineundervisning, men vi hoppas på det bästa. Coronaviruset har ju satt käppar i hjulen för resor och många möten. Det är naturligtvis inte enbart av godo men har inneburit besparingar på kort sikt. Under hösten följer vi upp vårens institutionsbesök med nya samtal för att kunna fånga upp både glädjeämnen och problem. Att det finns svårigheter att bemästra när besparingar är nödvändiga behöver knappast sägas. Vad innebär det på sikt när vi sparar nu? Hur får vi en hållbar ekonomi i balans över tid? Det kommer att vara mycket viktigt för alla institutioner att arbeta med kursbudgetar och att planera mer långsiktigt, även om det är svårt. Det är dock alltid bättre att ha en plan som man kan revidera än att inte ha någon plan alls.

Vi har nu haft terminens första möte med områdesnämnden. Denna gång var det dock få beslutspunkter, desto fler och mer av diskussioner, men det får jag återkomma till när viktiga frågor kommer upp till beslut framöver.

Också universitetsstyrelsen har hållit sitt första möte för terminen. Det blev några fullmatade timmar då vi beslutade om en revidering av arbetsordningen för SU, fick budget- och ekonomiinformation, och hörde vår prorektor Clas Hättestrand hålla en mycket bra presentation om våra lärarutbildningar och den översyn som han leder och som snart kommer att resultera i ett förslag till ny organisation. Vi fick också en redogörelse för de utbildningsindikatorer som används för att vi ska kunna jämföra oss med andra lärosäten i landet och en dragning om organisationen för samverkan, forskningsstöd och innovation. Jag passar här också på att hänvisa till rektors blogg angående budgetproppen (och mycket annan intressant läsning).

Tillsammans med rektor och vicerektor för N-området genomför jag under några veckor i höst intervjuer för att ta fram en ny föreståndare till Accelerator, en nyckelposition för den verksamhet som bedrivs där. ”Föreståndaren har det övergripande ansvaret för Accelerators verksamhet, dess ekonomi och personal, i nära samarbete med den konstnärliga ledaren som ansvarar för utställningsverksamheten,” står det i utlysningstexten, och vi hoppas att längre fram i höst kunna presentera den person som kommer att efterträda Bengt Novén på föreståndarposten den 1 januari 2020.

Veckan som gick har jag deltagit i den doktorandkonferens som arrangerades för femte året i rad av University of Cambridge för doktorander vid SU, The European University at St. Petersburg, MIT, The Open University och University of Cologne. Tidigare år har vi också haft deltagare från Australian National University, men då konferensen i år måste hållas online, valde de att avstå på grund av svårigheterna med de stora tidsskillnaderna. Nytt för i år var däremot att också doktorander från University of Oxford deltog. ”Oxbridge” kommer under kommande år att gemensamt hålla denna konferens, och jag hoppas att SU får fortsatt förtroende så att vi åter kan erbjuda våra doktorander att delta. Det är en fantastisk möjlighet att redan tidigt i forskarkarriären kunna bygga internationella nätverk med kolleger vid högklassiga lärosäten.

// Elisabeth Wåghäll Nivre

Lämna en kommentar